Hozzánk járnak

Vélemények, a hozzánk járó Balerinák mondták

 

Balerina Mozgás Központ balett vendégeink

Veronika, kutató

"Mikor kezdtél el felnőtt balett órákra járni / mióta jársz balettre? Most február közepén lesz 3. éve, hogy elkezdtem balettra járni. Volt pár hónap, amit kihagytam, de így is az utóbbi másfél évben már rendszeressé vált a balett az életemben.

• Mit jelent neked a balett? 

Kikapcsolódás, megnyugtat a zene, önmagamra fókuszálás, minden más gond(olat) elszáll, mert figyelem a mozgásom és ahogy tartom magam: hogy áll a lábfejem, a karom, a csípőm…Kontroll a test felett, miközben lágy és nőies, mintha a vizet simogatnám a kezemmel. És nem utolsó sorban egy hatalmas nagy szerelem, amióta spicc cipőt vettem fel!

• Mi a célod, motivációd? Ahogy haladtam a balett tanulásban, egy idő után csak az járt a fejemben, hogy ezt majd szeretném megmutatni közönség előtt is. Azóta már túl vagyok egy fellépésen, ami jó érzés volt, de itt nincs vége. Szeretném a technikám szépíteni, amennyire felnőttként még lehet. Jó érzés egy-egy forgás után a tükör előtt megállva kihúzni magam, azt érezvén, hogy „megcsináltam, de szép volt!” Ja, és még nem tudtam lemenni spárgába, tehát ez mindenképp hátra van...

• Van valaki, vagy valami, aki vagy ami ösztönöz, hogy gyere órára? A lelkes és képzett tanárok, akik figyelnek arra, hogy a mozdulat helyes legyen. Eddig csak ilyennel találkoztam szerencsére. Nem bánom, ha pl. a tanár odajön és kijavítja a tartásom, sőt! A társaság szintén ösztönző erő. Mikor már úgy jövök órára, mint régi ismerős, és örülök, ha látom a balettos társaimat, és beszélgetünk óra előtt/után. Ez ad egy összetartozás érzést, ami számomra fontos.

• Korábban balettoztál? pl. gyermekként? Soha.

• Más edzésekre vagy táncórákra jársz a balett mellett? Én mindig sportoltam valamit. A legutóbbi, amit a balett végül is „kiütött” a helyéről, az a karate volt. Évekig jártam karatézni, szerettem is nagyon, mert korábban magányos sportokat űztem (pl. úszás), de mikor úgy döntöttem, hogy kipróbálom a balettot, lassan választás elé kerültem. Utóbbi győzött.

• Kinek ajánlod a balett órákat? A balett minden mozgás alapja – mondják. Kortól, nemtől függetlenül bárkinek ajánlanám, aki szereti a zongora hangját, aki szereti a táncot, vagy aki azt szeretné, hogy feszesebbek legyenek az izmai, esetleg hajlékonyabbá szeretne válni. Aki szereti a kecses mozdulatokat, a koreográfiákat…a különlegességet. Szerintem a balett egy különlegesség. Számomra a balett adott egy „büszke” testtartást is az utcán, a helyzetekben, az életben.

• Milyen tanácsot adnál azoknak, akik tervezik, hogy kipróbálják a Balerina Mozgás Központot? Nem szeretnék tanácsot adni, de azt elmondhatom, hogy elég maximalista vagyok, ezért fontos volt, hogy ne adjam fel az elején, mikor azt látom, hogy nem nevezhető éppen a legszebbnek, amit csinálok, vagy ha nem tudom úgy tartani a testem, mint egy príma balerina… A balett nehéz, de megéri a kitartás, el lehet jutni messzire, lehet a képességeket fejleszteni. A tanárok mondják mindig, hogy ezt élvezni kell, hiszen művészet, és ez így van! Én nagyon szerettem/szeretem az elejétől kezdve, és az idő és sok gyakorlás meghozta a gyümölcsét."

 

Anna - kommunikációs szakember, felsőoktatás

"A balettel való kapcsolatom öt éves koromban kezdődött. Édesanyám mesélte, hogy amikor a TV-ben balettműsort sugároztak, akkor minden mást letéve nagy, kerek szemekkel néztem a táncot. Egy alkalommal határozottan megkértem, hogy vigyen engem olyan helyre, ahol "ilyet lehet csinálni”. Ő mint mindig, komolyan vett. A balettiskola kiválasztása véletlenszerű volt, az Erzsébet körúton egy bérház emeleti lakásában működött a hely, két idős hölgy vezetésével. Csak 6 éves kortól vettek fel gyerekeket, de látva lelkesedésemet  azt mondták, hogy vegyek részt egy órán, ha rendesen figyelek és tudom csinálni amit mondanak, akkor maradhatok. Így lett, és jártam heti három alkalommal, sok éven keresztül. Később a felvételim a Balett Intézetbe nem sikerült, és ez elég nagy törést okozott, de ma már nem bánom, hogy így alakult. Az első rostán estem ki, túl magasnak találtak az életkoromhoz képest, de mivel elég kötött izomzatom volt és van, nem valószínű, hogy sikeres tudtam volna lenni hivatásos táncosként. A kamaszkori „lázadásnak” köszönhetően kezdtem jazzbaletrra járni Jeszenszky Endre balettmester-koreográfushoz, és még egy ideig folytattam a klasszikus balettet is. 

Hosszú-hosszú szünet után (több mint 25 év kihagyásával!) tavaly decemberben találtam rá a Balerina Mozgásközpontra. Ekkor már terveztem, hogy újra beiktatom a rendszeres mozgást az életembe, és akárhogy keresgéltem a lehetőségek között, még mindig úgy gondoltam, hogy a balett lesz számomra  a legmegfelelőbb edzésforma. Azóta hetente kétszer látogatom a balettórákat és újra nagyon szeretem. 

Bármilyen furcsán hangzik, a balett is elfelejtődik, ha nem gyakorolja rendszeresen az ember. Elölről kell mindent elkezdeni, és sokat gyakorolni, hogy a test újra megjegyezze a helyes tartást, mozdulatokat. A motivációm, hogy szeretném magam újra egy erős haladó szintre felfejleszteni, ahol talán már ki lehet lépni egy kicsit a szigorú összpontosításból, kontrollból és szabadon lehet táncolni. Köztudott, hogy a balett javítja a tartást, harmonikussá teszi a mozgást, javítja a koncentráció-képességet és ez a hétköznapokban is érzékelhető. 

Ösztönöz Szűcs Judit, a központ vezetőjének lelkesedése és az a gondoskodó szeretet, amivel ezt a helyet alakítja és irányítja. Szívvel-lélekkel dolgozik a részletekre is figyelve, és ez a Központ hangulatán nagyon érződik. Jó ide belépni, kiszakadni a mindennapok rohanásából. Ösztönöznek továbbá a csoporttársak, akikkel együtt dolgozunk az órákon, inspiráljuk egymást is. A balett számomra kikapcsolódás, feltöltődés, utazás a harmónia világába. Ugyanakkor koncentrációt igénylő munka, de menekülési út is az olyan monoton időszakokban, amikor az élet más területén egyetlen feladatra kell erősen összpontosítanom.

A balett mellett járok jóga órákra, jó szívvel ajánlom mindenkinek, nagyon hasznos a balett mellett, nyújtja-lazítja az izmokat, segít a belső koncentrációban, Lőrincz Imre órái nagyon alaposak és magyarázatokkal is segíti a helyes testtartások kivitelezését. A balett órákat ajánlom mindenkinek, aki szeretne a mindennapjaiba színt vinni, jobb közérzetet, szebb tartást, magabiztosabb fellépést elérni. Aki keresi a harmóniát, testtudatosságot, a lélek és a test egyensúlyát. Aki szeretne szép zenékre még szebb koreográfiákat elsajátítani. Vagy egyszerűen csak élvezni szeretné a tánc nyújtotta szabadság örömét. Aki nem fél belevágni valami újba, hogy ezáltal egy csodálatos dolgot tapasztalhasson meg az életében. 

A tanácsom az lenne, hogy érdemes minél több órát kipróbálni, hogy mindenki megtalálja az igazán neki való mozgásformát. Kérdezzen, érdeklődjön, tapasztaljon, hogy a legjobb út legyen az övé, a legmegfelelőbb edzést válassza. Átmeneti nehézségek, elakadások esetén sem szabad abbahagyni, feladni, kitartónak kell lenni és a sikerélmény jönni fog!

A Balerina Mozgás Központ egészen más mint egy edzőterem, a hangulata megfog minden ide érkezőt, itt valóban a mozgásé és a harmóniáé a főszerep."

 

Balerina Mozgás Központ balett vendégeink
Éva, gyógyszerész
 
"A balett számomra a legnemesebb, legharmónikusabb, és leginkább fejlesztő mozgást jelenti. Ha felnőttként kezded el, akkor is. Nyilván más eredményeket tudsz elérni, ha kisgyerekként kezded, de ez minden más mozgásra, vagy  akár szellemi tevékenységre egyformán igaz. Elkezdheted akár 20, 30, vagy 40 fölött, hamarosan észreveszed magadon - és a környezeted is rajtad -, hogy szebb lett a tartásod, lágyabbak a mozdulataid, erős lettél, és ha kihagysz két napot, megőrülsz a mozgás, és baletthiánytól.
 
A Balerinát én azért szerettem meg, mert a nagyon jók és képzettek a tanárok, és a klaszikus mellett egyéb balettórák is vannak, sőt többféle jóga, ill más egyéb órák.
De ami igazi különlegessége, hogy sok és változatos balettórán kívüli programot is szerveznek, mert jó a rokonlelkekkel néha nem csak a rúd mellett találkozni és ez itt valójában közösségi tér.
Vigyázat, függőséget okoz!"
 
 
 
 
 
 
Viktória, pszichológus

A balett közel két éve része az életemnek. Amikor elhatároztam, hogy megtanulok spárgázni - ami nekem gyermekkoromban sem ment soha - véletlenszerűen esett a választásom egy balett iskolára.
Korábban sosem gondoltam volna, hogy felnőttként komoly eredményeket lehet elérni ezen a területen, a balettnek köszönhetően azonban nem csupán hajlékonyabb lettem, hanem erősebb is.
A gyakorlatok sajátosságából fakadóan teljesen új izomcsoportjaimat kezdtem el használni, amitől jobb lett a tartásom, megszűnt a nyak és derékfájásom, amit az ülőmunka okozott, és persze a nőiességemre is pozitív hatást gyakorolt a balett kecsesen elegáns mozgáskultúrája. Az már csak hab a tortán, hogy ma már mindkét oldalon lent van a spárgám!
A balett révén új emberekkel kerültem kapcsolatba, baráti kapcsolatok szövődtek. Számos szórakoztató és tartalmas programot szerveztünk, és éltünk meg együtt.
Hálás vagyok azért, hogy rátaláltam a balettre, ami révén folyamatosan új és új tapasztalatokat szerzek a testem képességeiről, az akaratom erejéről, és a pozitív érzésekről, melyekkel az új emberi kapcsolataim ajándékoznak meg.

 

Balerina vélemény balett Violetta, gyógytornász 

"Mivel magam is mozgással foglalkozom, az eziránti érdeklődésem a szabadidőmre is kiterjed. Régóta űzök hobbi szinten mindenféle sportot. Sajnos a  tánc csak viszonylag későn, 18 éves korom után  lett része az életemnek. Idén lesz 3 éve, hogy gyerekkori álmoktól vezérelve belevágtam a balett tanulásba. Nem is tudtam addig, hogy valójában ez az a mozgásforma, amit oly rég óta keresek. Amely ötvözi a magaszintű testképzést a szórakozással. Nincs olyan porcikája az embernek, amit meg ne dolgoztatna, az agyát is beleértve. Önfegyelmet, kitartást, koncentrációt igényel. Miközben teljesen kikapcsolsz, másra nem gondolsz, és ez felér egy terápiával. Folyamatosan feszegeti az ember a saját határait, és mikor sikerül átlépni, az igazi öröm.
Nagyon tetszik, hogy visszaköszön benne minden, amit eddig tanultam, a gyógytorna, a jóga, még a harcművészet is, hiszen helyesen testképezni csak egyféleképp lehet, mindegy, hogy nyugati vagy keleti a metódus.
És akkor ez még csak a mozgás része!
Arra egyáltalán nem számítottam, hogy ennyi barátot, új, érdekes embert, összetartó, remek társaságot hoz az életembe. Amellett, hogy a tánc teljesen addiktívvá teszi az embert, és ha egy kicsit is össze tudom magam szedni, akkor ott vagyok táncteremben, nem utolsó szempont a közösség ereje, hogy nem csak egyénileg élem át ezt az érzést, hanem azonnal, közösen másokkal.
És mivel a balett szinte minden tánc alapja, a klaszikus részében elmélyedve kialakult bennem egy igény a modern tánc felé is, amire régebben nem voltam kiváncsi, gondolom az alapok hiányában.
És bár a helyszín többször változott a három év alatt, a lényeg szerencsére nem.
Itt a Balerina Mozgás Központban megtaláltam a helyet a tánctanuláshoz, mind a tárgyi, környezeti feltételek, mind az esztétika tekintetében.
Az Oktatók mindent megtesznek, hogy magasszintű tudásukat továbbadják a tökéletes balettélmény érdekében, akár klasszikus, akár modern irányzatról legyen szó.
A Szervezők pedig erejüket, idejüket nem kímélik, hogy minden jól összehangoltan működjön.
Örömmel veszik a tanulók visszajelzéseit, igényeiket, kéréseiket igyekeznek kielégíteni, és ez egy elég ritka jelenség."

 

« Vissza

 

Ajánlott jegyek, bérletek, termékek